Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Журнал Courrier іnternational опублікував обкладинку з Зеленським та Макроном

Пропагандисти в соцмережах поширюють інформацію, нібито на обкладинці нового видання французького тижневика Courrier іnternational зображені Президент України Володимир Зеленський та Президент Франції Емманюель Макрон. Зокрема, на ній Макрон відкачує жінку зі словами: «Зупиніть заворушення! У моєї дружини проблеми із серцем». Зеленський же нібито каже: «Зупиніть заворушення! Усі гроші підуть на ремонт, а мають на допомогу Україні». Це — фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони не змогли знайти подібної обкладинки ані в соцмережах видання, ані на його сайті. Хоча в публікаціях пропагандистів значиться номер випуску 1705, насправді це число журналу мало обкладинку із заголовком «Франція: коріння гніву». Courrier international — це французький тижневик, де перекладають та публікують фрагменти статей іноземних видань, сайтів, блогів та газет. На його сайті, як наголошують аналітики VoxCheck, є розділ «Війна в Україні», де видання засуджує російську агресію проти України та висміює російське керівництво. 

Поширюючи подібні фейки, пропагандисти регулярно намагаються переконати всіх у тому, що закордонна авдиторія та медіаспільнота вже не на боці України та відкрито виступають проти допомоги їй. «Детектор медіа» неодноразово спростовував подібні «обкладинки», як-от нещодавно у випадку гумористичного журналу Humor Times.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись