Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: рептилоїди

У попередніх текстах цієї рубрики ми розповідали про різні види «світового уряду», у які вірять прихильники теорій змов. Наприклад, про ілюмінатів, «Папу Римського — антихриста» або «світову єврейську змову». Цього разу настав час звернутися до, мабуть, найдивнішої конспірологічної теорії в цій групі. У більш ніж 47 країнах є люди, які вважають, що світом керують рептилоїди. Мовляв, найбільш впливові люди цього світу (політики, попзірки тощо) насправді є рептиліями, що вміють перетворюватись на людей. Зокрема, прихильники цієї теорії як одне з підтверджень існування рептилоїдів надають відео, де співак Джастін Бібер нібито набуває рептилячої подоби, хоча тут ідеться про цифрове спотворення зображення. Під час публікації одного з відео з ним кілька кадрів просто невдало стиснулись, через що кліпання Джастіна Бібера виглядало так, ніби в нього є кілька шарів повік.

Джерело: Yahoo News

Теорію змови про існування та правління рептилоїдів популяризував британський конспіролог Девід Айкі, який у 1999 році видав книгу «Найбільша таємниця». Айкі стверджував, начебто родини американських політиків Бушів, бізнесменів Ротшильдів та президент США Барак Обама є рептиліями. «Причетність» американських президентів до цієї групи стала темою конспірологічних і гумористичних відео. Іноді політиків можуть одночасно вважати як ілюмінатами, так і рептилоїдами, які непублічно впливають на економіку, політику і маніпулюють результатами виборів. Подібні теорії мають на меті показати, що від звичайних людей нічого не залежить, а все, що відбувається у світі, — це план «світових правителів».

Російські пропагандисти використовують історії про рептилоїдів у поєднанні з іншими теоріями змови. Найчастіше їх переплітають з антисемітськими меседжами. Зокрема, російську агресію проти України вони називають планом рептилоїдів, а Президента України Володимира Зеленського — одним із рептилоїдів. Механізм демонізації у застосуванні теорії змови про рептилоїдів у цьому випадку схожий на практику «розлюднення» євреїв до Другої світової війни. Тоді євреям навмисно надавали «нелюдських» ознак і демонізували як тих, хто начебто плете інтриги проти представників інших народів. Таким чином пропагандисти й расисти намагались «довести» ворожість цього народу іншим. У випадку війни Росії проти України російські пропагандисти копіюють на рептилоїдів набір антисемітських меседжів, до якого додають тезу, що «ми не знаємо, хто керує нами, а за війною стоїть багато сторін». Це допомагає Росії знімати із себе і перекладати на інших відповідальність за військову агресію та інші воєнні злочини.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись