Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк На протестах у Франції використали зброю, раніше передану ЗСУ

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що на протестах у Франції нібито використали зброю, яку раніше передали українським військовим. Агітпроп додає скриншот статті з текстом такого змісту. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. Вони зазначають, що статті з таким заголовком, на яку посилається агітпроп, не існує. До того ж на скриншоті не вказано ні назву видання, ні дату публікації, ні ім’я автора. А саме фото вперше поширили у 2012 році. Надійні французькі та світові медіа не писали подібних статей, а міжнародні партнери не повідомляли про перепродаж зброї.

Деякі російські пропагандисти посилаються на видання Agoravox, проте це медіа від самого початку займається поширенням російських наративів та дискредитує Україну.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати українську владу та зірвати постачання зброї Україні. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що українці брали участь у протестах у Франції за гроші.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись