Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські батальйони вбивають українських дітей, а тоді вивозять їхні органи під експортним кодом зерна

В анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, поширюється уривок відео, на якому нібито колишня спостерігачка ОБСЄ Віра Вайман розповідає російською мовою, що в Україні буцімто були секретні лабораторії, де начебто вилучали органи в дітей. За її словами, вийманням і торгівлею органами займалися українські національні батальйони («нацбати»), які «відправляли [органи] за кордон, оформляючи посилки як експорт зерна». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту 15min. Російські пропагандисти поширюють фейковий документальний фільм. Віра Вайман, яка на відео розповідає про нібито злочини українських батальйонів, насправді раніше була відома як Віра Нікуліна та жила у Владивостоці. Фактчекери не знайшли згадок про Віру Вайман чи її фотографій на сайті ОБСЄ.

Раніше в Україні діяли дві місії ОБСЄ, проте ні Віра Нікуліна, ні Віра Вайман у документах цих місій не згадуються. А в архіві ОБСЄ та на вебсайті організації немає записів про нібито лабораторії чи торгівлю органами дітей в Україні.

Фейк про продаж дитячих органів за кордон є частиною дезінформаційної кампанії про «чорну трансплантологію», яка нібито діє в Україні. Щодо самої процедури трансплантації, то «Детектор медіа» неодноразово спростовував фейки. Це складна процедура, яка потребує декількох фахівців, специфічного обладнання, обмежена в часі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись