Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Під час візиту до Болгарії Володимиру Зеленському відмовили у постачанні зброї

Анонімні телеграм-канали та болгарське медіа, що транслюють прокремлівську риторику, поширили інформацію про те, що під час візиту до Софії Володимир Зеленський «наїхав» на Президента Болгарії Румена Радева. У результаті цього Радев нібито відмовився постачати Україні зброю. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Зустріч президентів України та Болгарії відбулася 6 липня. Під час зустрічі Радев висловив свою думку про те, що «цей конфлікт не має військового вирішення», і Володимир Зеленський йому відповів, що Україна себе захищає.

Згідно з Конституцією Болгарії, болгарський президент не визначає зовнішню політику — цим займається уряд. Болгарія пообіцяла додаткові військові поставки, допомогу в зміцненні енергосистеми України, підтримку вступу до НАТО.

Раніше, у грудні 2022 року, Народні збори (болгарський парламент) проголосували за надання військової та військово-технічної підтримки Україні.

У такий спосіб російські пропагандисти просувають наратив про те, що Захід втомився від війни та не вірить у перемогу України, а також дискредитують владу в Болгарії. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що у Фінляндії українських біженців хочуть позбавити соціальної допомоги.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись