Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні й світі: ілюмінати

У попередніх текстах цієї рубрики ми розповідали про різні види «світового уряду» за версією прихильників теорій змов. Ілюмінати відрізняються від них тим, що мають справжню історію, оскільки ця група дійсно існувала. Її створили у 1776 році в Баварії (Німеччина) як таємну спільноту, що сповідувала ідеї Просвітництва. Зокрема, трикутник з оком у ньому на доларах — це символ, створений саме ілюмінатами. Проте згодом групу було викрито і вона вирішила офіційно саморозпуститись, оскільки хотіла діяти в підпіллі.

Натомість конспірологи вказують, що нібито насправді ілюмінати існують і керують нашим світом уже зараз. «Членство» президентів США в колі ілюмінатів уже є штампом західної попкультури. Відрізняється ця група від інших майже нічим, окрім того, що за версією прихильників цієї теорії, ілюмінати подають світові знаки про своє існування. Тут ідеться і про музичні кліпи, і про вже згадані долари. Також, за версією конспірологів, ілюмінати «просувають» або «знищують» селебриті та політиків залежно від афіліації з ними. Вони вважають, що виборчий процес у будь-якій країні — це фікція, оскільки політиків обирають саме ілюмінати.

Російські пропагандисти використовують цю теорію, насамперед щоб виправдати агресію Росії проти України. Мовляв, Росія воює проти світових еліт, які хочуть знищити всі міжкультурні відмінності та керувати свідомістю суспільства. Звісно ж, не обходиться без того, щоб приписати Джо Байдена до когорти ілюмінатів та назвати війну провокацією або планом ілюмінатів. У цьому сенсі теорія ілюмінатів перетинається з тими, про які ми розповідали раніше. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись