Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція У відеозверненні Володимира Зеленського помітили шеврон дивізії СС «Галичина»

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють скриншот з відеозвернення Зеленського, де видно нібито шеврон «нацистської 14-ї дивізії Ваффен-СС “Галичина”» у вигляді лева з трьома коронами. Агітпроп буцімто помітив його на дошці з військовими шевронами за спиною президента України. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. За спиною Володимира Зеленського справді висить дошка з військовими шевронами. Проте той шеврон, який російські пропагандисти видали за емблему дивізії СС «Галичина», насправді належить 1-ій окремій танковій Сіверській бригаді, і на ньому зображений кінь в обладунках. Для фейку агітпроп використав відеозвернення президента від 20 червня.

Російські пропагандисти систематично поширюють наратив про те, що українці та зокрема президент Зеленський — нацисти. Агітпроп перекладає відповідальність за злочини Росії з агресора на жертву агресії. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейки про те, що на зустріч із Папою Римським Зеленський одягнув светр із нацистською символікою, а Валерій Залужний нібито має «браслет зі свастикою».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись