Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Manipulation У відеозверненні Володимира Зеленського помітили шеврон дивізії СС «Галичина»

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють скриншот з відеозвернення Зеленського, де видно нібито шеврон «нацистської 14-ї дивізії Ваффен-СС “Галичина”» у вигляді лева з трьома коронами. Агітпроп буцімто помітив його на дошці з військовими шевронами за спиною президента України. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту VoxCheck. За спиною Володимира Зеленського справді висить дошка з військовими шевронами. Проте той шеврон, який російські пропагандисти видали за емблему дивізії СС «Галичина», насправді належить 1-ій окремій танковій Сіверській бригаді, і на ньому зображений кінь в обладунках. Для фейку агітпроп використав відеозвернення президента від 20 червня.

Російські пропагандисти систематично поширюють наратив про те, що українці та зокрема президент Зеленський — нацисти. Агітпроп перекладає відповідальність за злочини Росії з агресора на жертву агресії. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейки про те, що на зустріч із Папою Римським Зеленський одягнув светр із нацистською символікою, а Валерій Залужний нібито має «браслет зі свастикою».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join