Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Київ домовився з ЮНЕСКО про передачу святих мощей до музеїв Італії, Франції, Німеччини та Ватикану

У російському та грузинському сегменті фейсбуку та в медіа, які транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію з посиланням на російську Службу зовнішньої розвідки, що Київ нібито домовився з ЮНЕСКО про передачу православних святинь Києво-Печерської лаври до музеїв Італії, Франції, Німеччини та Ватикану. Буцімто святі мощі мали вивезти з метою їх збереження. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Myth Detector. Вони встановили, що інформація про вивезення святих мощей з Києво-Печерської лаври до країн Європи є неправдивою. Міністр культури України Олександр Ткаченко на своїй сторінці у фейсбуці написав, що «жодна сакральна цінність не покине територію України». Також виконувач обов'язків директора Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» Максим Остапенко зазначив, що «таких планів у заповідника не було і не буде». Інформацію про цю угоду неможливо знайти на офіційному сайті ЮНЕСКО.

Натомість на офіційних сторінках Мінкульту та Національної комісії України у справах ЮНЕСКО у фейсбуці спростували цей фейк.

Поширюючи інформацію про те, що Київ домовився про передачу святинь до країн Європи, пропагандисти намагаються дискредитувати ЮНЕСКО та українську владу. Агітпроп створив фейк, аби посіяти релігійну ворожнечу, а також відвернути увагу від злочинів, які скоює Росія, зокрема, від розграбувань музеїв та галерей. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Росія не нищить українську культурну та історичну спадщину.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись