Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Сатирична газета Charlie Hebdo випустила обкладинку з Зеленським та загиблим пасажиром підводного човна «Титан»

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють нібито обкладинку французької сатиричної газети Charlie Hebdo з карикатурою на Зеленського. На зображенні президент України тримає загиблого пасажира підводного човна «Титан», аби той перерахував гроші на допомогу Україні. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери Центру протидії дезінформації. Вони встановили, що такої обкладинки не існує. Останній випуск має номер 1613 та вийшов 21 червня, тоді як на фейковій обкладинці вказано номер 1614 і дату 23 червня.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати західних партнерів та переконати українців у тому, що на Заході Зеленського зневажають. Для цього агітпроп використовує тактику висміювання. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що німецький журнал Handelsblatt зобразив на обкладинці знищений танк Leopard.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись