Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк МАГАТЕ спростувало заяву Буданова про те, що російські війська замінували ЗАЕС

У російському сегменті фейсбуку та в медіа, які транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію, що в МАГАТЕ нібито спростували заяву начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирила Буданова про мінування російськими військовими Запорізької АЕС. Це — фейк.

Як зазначають фактчекери проєкту Stop Fake, пресслужба МАГАТЕ опублікувала пресреліз на офіційному сайті та підтвердила мінування. У пресрелізі йдеться про те, що станція замінована по периметру і в деяких місцях усередині. Отже, заяви російського агітпропу неправдиві. Єдине, що не підтверджує МАГАТЕ, це повідомлення про міни, встановлені поблизу ставка-охолоджувача. Візит гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі відбувся 15 червня.

У такий спосіб агітпроп хоче перекласти відповідальність за злочини на жертву та переконати весь світ у тому, що Україна створює провокації на Запорізькій атомній електростанції. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що Київ зірвав місію МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись