Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Київ зірвав місію МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію

У російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику, та в російському сегменті фейсбуку поширюється інформація про те, що Україна «зірвала» ротацію місії МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Ротація не відбулася через те, що нібито українські військові почали обстріл. Агітпроп посилається на колаборанта Володимира Рогова, представника окупаційної адміністрації захопленої частини Запорізької області. Це — фейк.

Як зазначають фахівці Stop Fake, місія МАГАТЕ справді не відбулася в зазначений термін, а її було перенесено через несприятливі погодні умови. Таку заяву зробив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

«Запланована ротація нинішньої групи експертів МАГАТЕ на об'єкті — восьма з моменту створення місії у вересні минулого року — була відкладена через місцеві погодні умови», — ідеться в заяві Гроссі.

Російські пропагандисти вкотре хочуть переконати весь світ, що Україна — агресор і вона здійснює так звані провокації на ЗАЕС. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що резолюція МАГАТЕ дає Україні змогу обстрілювати ЗАЕС.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись