Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк З’явилося відео, де видно, як підірвали дамбу Каховської ГЕС

Українські анонімні телеграм-канали та російські, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють відео, на якому помітно начебто вибухи на Каховській ГЕС 6 червня 2023 року. Російські телеграм-канали також зазначають, що це українські військові завдали ударів, які зруйнували дамбу. Це — фейк.

Фактчекери проєкту VoxCheck дослідили кейс та визначили, що відео, яке завірусилося в телеграм-каналах, уперше було опубліковане 12 листопада 2022 року. На ньому ми бачимо підрив мосту на Каховській ГЕС. У 2022 році його поширило російське медіа, а сам вибух, зазначають фахівці, міг відбутися 11 листопада, тобто в день, коли російські війська відступали з правого берега Херсонщини. Отже, це кадри з підриву власне мосту, а не греблі та ГЕС.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Україну в очах Заходу та перекласти відповідальність за злочини Росії на жертву. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, що Україна нібито шантажує західних партнерів терактами, якщо вони припинять постачати зброю.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись