Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Австралія хоче передати Україні бронемашини Hawkei з несправними гальмами

У російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Австралія передасть Україні в межах пакету військової допомоги броньовані машини Hawkei з несправними гальмами. Агітпроп посилається на газету Sydney Morning Herald, яка нібито випустила матеріал про це. Це — маніпуляція.

Як зазначають фактчекери медіа The Insider, насправді австралійська газета повідомляє: формально зобов'язання поставити Україні бронемашини ще не закріплено, але домовленості досягнуто. Сам пакет допомоги оголосять у липні, під час візиту прем'єр-міністра Ентоні Албаніз на саміт НАТО в Литві. Австралія має 1100 машин Hawkei, оснащених тією ж американсько-норвезькою системою ППО, що захищає Білий дім. Проте армія виступала проти передачі цих машин в Україну, посилаючись на те, що машина має несправні гальма. Відставний генерал-майор австралійської армії Мік Райман вважає, що це відмовка.

Також австралійські військові вигадали інший аргумент. Вони кажуть, що Україні нібито доведеться передати стільки запчастин, що весь австралійський парк бронемашин стане непридатним. Проте попри це домовленостей досягли.

Поширюючи такі маніпуляції, російські пропагандисти намагаються показати, що Захід не хоче підтримувати Україну у війні, не вірить у її перемогу, тому передає їй поламану техніку. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що українські військові — непрофесійні, тому США передають Україні танки без секретного обладнання.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись