Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові — непрофесійні, тому США передають Україні танки без секретного обладнання

Кремлівські пропагандистські телеграм-канали поширюють інформацію про те, що США передають Україні танки Abrams без збідненого урану, щоб він не потрапив до росіян. Агітпроп посилається на статтю USA Today, згідно з якою західні партнери буцімто вважають, що українські військові — непрофесійні, через це знімають секретне обладнання, бо побоюються, що танки опиняться в руках росіян. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту Vox Check. США справді знімають секретне обладнання на випадок, якщо росіяни захоплять одну з машин і будуть використовувати її для розвідки. Передача Україні техніки без унікальної броні, створеної з урану, — не виняток. Такі танки вже отримували Єгипет, Таїланд, Саудівська Аравія та Ірак. А з бронею їх постачали до Польщі та Австралії. Проте у статті USA Today не йшлося про низьку оцінку підготовки ЗСУ.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати західних партнерів, які дають зброю Україні, та українських військових, які нібито погано воюють. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що українські військові масово скаржаться на техніку, яку постачає США.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись