Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція На копії французької карти 17 століття немає України, бо тоді вона не існувала

Кремлівські пропагандистські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють відео, де голова Конституційного суду Росії Валерій Зорькін показує Путіну копію французької карти 17 століття, на якій начебто немає України. Російський диктатор сказав, що Україна — квазідержава, яку створила радянська влада. І додав: «Ну, ми знаємо, що ці землі просто входили до складу Речі Посполитої, а потім попросилися до складу Московського царства». Це — маніпуляція.

На брехню звернули увагу спеціалісти медіа «Вёрстка». Вони знайшли мапу картографа Гійома Сансона, копію якої показували Путіну. На карті є Україна, вона підписана як Vkraine ou Pays des Cosaques (Україна, або Країна козаків). Серед мап України відома його робота, створена в 1674 році. Цю карту можна знайти на сайті цифрової бібліотеки Національної книгозбірні Франції та її партнерів Gallica. Ба більше, Крим на карті не входить до складу Росії, а півострів обведений як окрема держава. У 17 столітті там розташовувалося Кримське ханство.

Агітпроп продовжує просувати ключові пропагандистські тези, що України не існувало, її створив Ленін. Про це говорить і сам російський президент, щоб виправдати повномасштабне вторгнення в Україну. Раніше «Детектор медіа» писав про те, що окупанти підготували псевдоісторичну методичку для навчання українських дітей на тимчасово окупованих територіях.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись