Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Православна церква України стане католицькою, бо святкуватиме Різдво 25 грудня

Таку тезу поширили в телеграм-каналах та російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику, після того, як 24 травня Православна церква України (ПЦУ) ухвалила рішення перейти на новий календар, новоюліанський. Згідно з ним Різдво святкуватимуть у грудні. «Як це стосується православної церкви та православ’я? Це КЦУ (католицька церква) вже», — писали пропагандисти. Також прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав «божевіллям та вакханалією» рішення «розкольницької ПЦУ» святкувати Різдво 25 грудня. Він запропонував почекати, коли в Україні «оголосять, що більше немає української мови, а є американська мова».

Проте такі висновки безпідставні. Насправді 25 грудня Різдво Христове святкують не тільки католики, а православні, католики, а також греко-католики. Втім, справжньої дати народження Ісуса Христа ніхто не знає, ця дата умовна. На Заході Різдво святкують здебільшого за григоріанським календарем (тобто 25 грудня), а в Росії, Україні, Грузії, Сербії велика кількість вірян — за юліанським календарем (7 січня), який є не дуже точним. Під час революції Українська Народна Республіка перейшла на новий григоріанський календар, а разом з ними і більшовики. Проте церква лишилася на юліанському календарі. Через це й розбіжності в датах.

Заява Дмитра Пєскова про «розкольницьку ПЦУ» продовжує наратив агітпропу про те, що тільки Російська православна церква або церква Московського патріархату є канонічною. А заява про американську мову продовжує наратив про залежність України від Заходу.

Поширюючи цей меседж, російські пропагандисти вкотре намагаються переконати українців і світ у тому, що дії України суперечать релігійним канонам. Також у такий спосіб агітпроп виправдовує вторгнення Росії в Україну, наголошуючи на необхідності рятувати «канонічну православну церкву». Раніше «Детектор медіа» розповідав, що немає «канонічної» чи «неканонічної» церкви і чому не існує «католицького Різдва».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись