Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Православна церква України стане католицькою, бо святкуватиме Різдво 25 грудня

Таку тезу поширили в телеграм-каналах та російських медіа, які транслюють прокремлівську риторику, після того, як 24 травня Православна церква України (ПЦУ) ухвалила рішення перейти на новий календар, новоюліанський. Згідно з ним Різдво святкуватимуть у грудні. «Як це стосується православної церкви та православ’я? Це КЦУ (католицька церква) вже», — писали пропагандисти. Також прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков назвав «божевіллям та вакханалією» рішення «розкольницької ПЦУ» святкувати Різдво 25 грудня. Він запропонував почекати, коли в Україні «оголосять, що більше немає української мови, а є американська мова».

Проте такі висновки безпідставні. Насправді 25 грудня Різдво Христове святкують не тільки католики, а православні, католики, а також греко-католики. Втім, справжньої дати народження Ісуса Христа ніхто не знає, ця дата умовна. На Заході Різдво святкують здебільшого за григоріанським календарем (тобто 25 грудня), а в Росії, Україні, Грузії, Сербії велика кількість вірян — за юліанським календарем (7 січня), який є не дуже точним. Під час революції Українська Народна Республіка перейшла на новий григоріанський календар, а разом з ними і більшовики. Проте церква лишилася на юліанському календарі. Через це й розбіжності в датах.

Заява Дмитра Пєскова про «розкольницьку ПЦУ» продовжує наратив агітпропу про те, що тільки Російська православна церква або церква Московського патріархату є канонічною. А заява про американську мову продовжує наратив про залежність України від Заходу.

Поширюючи цей меседж, російські пропагандисти вкотре намагаються переконати українців і світ у тому, що дії України суперечать релігійним канонам. Також у такий спосіб агітпроп виправдовує вторгнення Росії в Україну, наголошуючи на необхідності рятувати «канонічну православну церкву». Раніше «Детектор медіа» розповідав, що немає «канонічної» чи «неканонічної» церкви і чому не існує «католицького Різдва».

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join