Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські військові масово скаржаться на техніку, яку постачає США

Анонімні телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику, поширюють інформацію, що українські військові нібито скаржаться на техніку, яку Україні передали західні партнери. Йдеться зокрема про бронеавтомобіль International M1224 MaxxPro MRAP. Раніше відео з цією машиною викладали пропагандисти та писали, що її розбили «під Артемівськом». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту StopFake. Вони повідомляють, що українські військові навпаки неодноразово писали про надійність M1224 MaxxPro MRAP, наприклад бронеавтомобіль витримав влучання з гранатомета. І навіть самі російські анонімні телеграм-канали пишуть про те, що російську армію теж треба оснастити подібними автомобілями.

Поширюючи цей фейк, агітпроп продовжує дискредитувати західних партнерів, які надають зброю Україні. Пропагандисти хочуть показати, що ця техніка застаріла або прострочена. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що на українських бронемашинах зображені нібито фашистські хрести.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись