Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Військовим у Миколаєві віддали наказ стріляти у дезертирів

Пропагандистські анонімні телеграм-канали поширюють документ, у якому командир військової частини 3056 Руслан Кузьміч нібито наказує особовому складу «застосовувати зброю на ураження» на блокпостах. Також у цьому «документі» йдеться про організацію цілодобового патрулювання та «вогневих точок» у Миколаївській області з метою виявлення ухилянтів від мобілізації та українських військових, які самовільно покинули бойові позиції. Наказ нібито виданий 20 квітня 2023 року. Це — фейк.

Фахівці проєкту StopFake зазначають, що цей «документ» підроблений. Про це свідчить низка помилок, як-от неправильна назва «військова частина 3056» замість «військова частина 3056 Національної гвардії України», Міноборони України в шапці «документа» замість Міністерства внутрішніх справ або Національної гвардії України. Також у документі неправильно написане прізвище командира — «Кузьмич» замість «Кузьміч».

Також на печатці зазначений неправильний код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) — 12345678, хоча у військової частини 3056 НГУ інший код — 23313931. Аналітики StopFake зазначають, що ймовірно, пропагандисти використали зразок печатки для військової частини, який знайшли на одному з сайтів компанії з виготовлення печаток.

Пресофіцер військової частини 3056 НГУ заявив, що такий «наказ» не видавали, підпис не належить Руслану Кузьмічу, а ще військова частина зараз перебуває у Херсоні, хоча деякий час базувалася у Миколаєві.

Так агітпроп намагається дискредитувати українську армію, показати жорстокість та неадекватність керівництва військових частин та залякати суспільство. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що до української армії збираються мобілізувати 20 000 поліцейських.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись