Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський заявив, що Каспійське море міститься в Білорусі

Відео, в якому Зеленський нібито стверджує, що Каспійське море – на території Білорусі, поширюють анонімні телеграм-канали, які транслюють проросійську риторику. У ньому Президент України нібито каже: «Сьогодні я хочу звернутися до громадян Білорусі. Ми всіх вас знайдемо. Кожен з вас  відповідатиме за ці удари. І якщо хтось думає, що уникне відповідальності, сказавши, що такий був наказ — ви помиляєтеся. І ви не сховаєтесь ніде — ні на берегах Каспійського моря, над яким запускаються ваші ракети…». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони визначили, що для монтажу пропагандисти використали відео вечірнього звернення Володимира Зеленського від 26 червня 2022 року. У ньому президент з 3 хвилини 45 секунди звертається до росіян, де каже, що «коли ваші ракети б’ють по житлових будинках — це воєнні злочини. Суд — ось що на вас усіх чекає. І ви не сховаєтесь ніде: ні на берегах Каспійського моря, над яким запускаються ваші ракети, ні в Білорусі… Ніде».

З 4 хвилини 29 секунди Зеленський звертається до білорусів та каже: «і окремо хочу звернутись сьогодні до громадян Білорусі. До людей — і цивільних, і в погонах. Вас втягують у війну...». Автори ролика змонтували звернення Президента України у такий спосіб, що слова, адресовані білорусам, продовжує звернення до росіян.

Так агітпроп намагається виставити Президента України неосвіченим та дискредитувати його. Раніше «Детектор медіа» писав про те, як росіяни намагаються знищити імідж Зеленського.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись