Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Як Такер Карлсон повторює меседжі російської пропаганди у своєму новому шоу

Такер Карлсон, звільнений ведучий американського телеканалу FOX News та проросійський пропагандист, випустив у твіттері перший епізод свого нового шоу. У ньому він стверджує, що дамбу на Каховській ГЕС підірвали українці, а американський уряд контролює медіа та приховує від американців «важливі історії». Відео поширив серед інших Ілон Маск, а станом на зараз його подивилися вже більш ніж 50 мільйонів разів. «Детектор медіа» виокремив основні пропагандистські меседжі в ролику.

1. Україна підірвала Каховську ГЕС

Телеведучий стверджує, що Україна за вказівкою Зеленського підірвала Каховську ГЕС. Його аргументом є те, що, якби це наказав зробити Володимир Путін, це було б абсурдним, оскільки шкодить самій Росії. Карлсон іронізує: хоч усі звикли думати, що в України немає на це ресурсів, це не скасовує того, що вона може це зробити. 

Українські урядовці та громадські організації, зокрема організації коаліції «Україна. Пʼята ранку» стверджують, що саме Росія цілеспрямовано підірвала Каховську ГЕС. Руйнування сталися зсередини внаслідок детонації вибухівки. В України немає мотиву руйнувати дамбу, тим паче зараз.

2. США повинні припинити підтримувати Зеленського, бо він робить погані речі

Далі телеведучий починає іронізувати щодо президента України, називаючи його «ледь не святим». Він критикує інформаційний шум навколо Зеленського та його підтримку західними державами. Окрім того, Карлсон натякає, нібито Зеленський є справжнім злом у війні проти України, але всім просто зручно казати, що злочини здійснює Росія. Телеведучий дорікає українському президенту за вибір одягу для офіційних зустрічей та називає його «щуроподібним», ледь не звинувачуючи його в знищенні християнських цінностей. Тому, на думку Карлсона, Сполученим Штатам варто припинити підтримувати Україну.

Хоч подібні висловлювання і є субʼєктивною думкою телеведучого, серед них наявні й об’єктивні звинувачення у бік Зеленського. Проте реальність доводить зворотне — саме Росія та її армія щодня скоюють воєнні злочини проти українців, включно з примусовою депортацією дітей, негідним поводженням із військовополоненими та знищенням цивільної інфраструктури. Навіть приклад із підривом дамби є показовим — у той час, як у населених пунктах, підконтрольних Україні, людей евакуюють та надають їм необхідну допомогу, на підтоплених тимчасово окупованих територіях так звана «місцева влада» полишила цивільних напризволяще сам на сам із трагедією.

3. Американський уряд приховує від американців «справді важливі теми» через «маріонеткові медіа»

Намагаючись пояснити появу свого нового шоу саме у твіттері, Карлсон звинувачує президента США Джо Байдена та його команду в цензурі та замовчуванні важливих тем. Зокрема, він апелює до того, що «маріонеткові медіа» нібито надто активно висвітлюють агресію проти України, проблеми трансосіб і тему глобального потепління, через що американці не знають, що відбувається у світі насправді. Телеведучий порівнює цю ситуацію зі свободою слова в останні роки СРСР, згадуючи про іноземні радіостанції, які слухали «під ковдрою». За його словами, це нове шоу буде аналогом тих станцій, щоб американці знали про «справді важливі речі». Наприклад, що колишній офіцер американської розвідки нібито заявив про збиття невпізнаного летючого обʼєкта з невідомими істотами на борту. 

Такер Карлсон навмисно підмінює поняття, підсилюючи доволі популярний у певних колах меседж про «консервативну цензуру». Мовляв, корпорації навмисно блокують консервативних діячів лише через те, що вони мають консервативні погляди. Проте насправді більшість подібних випадків блокування акаунтів консервативних діячів повʼязані з тим, що вони поширювали інформацію, небезпечну для життя користувачів соцмереж. Наприклад, коли вони публічно виступали проти вакцинації, називали коронавірус світовою змовою або закликали людей виходити на протести 6 січня 2021 року для силового захоплення Капітолію. 

Під історією про колишнього офіцера розвідки та НЛО Карлсон має на увазі свідчення Девіда Груша, які він дав учора для NewsNation. Чоловік стверджує, що американський уряд нібито має спеціальну таємну програму для збору НЛО та решток осіб на їх борту. У відео Такер Карлсон засуджує те, що багато американських медіа на кшталт The New York Times не опублікували жодних матеріалів на цю тему, тому її можна вважати замовчуваною. Натомість пошук у гуглі показує, що про цю «сенсацію» написала низка провідних консервативних медіа і таблоїдів не лише в США, а й у Великій Британії. Достовірність свідчень Груша перевірити на цей момент важко, однак як ФБР, так і НАСА мають на своїх офіційних сайтах сторінки, присвячені НЛО.

Нагадаємо, що Такер Карлсон регулярно поширює меседжі російської пропаганди. Раніше він стверджував, що Володимир Зеленський — це «маріонетка Байдена», Україна — «не демократія», а Володимир Путін — «справжній друг Америки».

Така риторика навколо дамби Каховської ГЕС вигідна Росії та нагадує ситуацію зі збиттям Боїнга-777 рейсу МН17, оскільки так само розмиває відповідальність і створює неоднозначність. Фактично, Карлсон допомагає Росії виправдовувати агресію проти України, заплутувати закордонну аудиторію щодо ролі Росії в цій війні та надалі дестабілізувати американську внутрішню політику.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись