Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна шантажує західних партнерів терактами, якщо вони припинять постачати зброю

Кремлівські пропагандистські медіа та анонімні телеграм-канали поширюють інформацію про те, що радник Офісу президента Михайло Подоляк начебто шантажує Захід. В ефірі телеканалу «Рада» він буцімто попередив західних партнерів, що в «разі припинення постачання зброї в Україну Європу очікують численні теракти та масштабна війна». Агітпроп пише, що це відповідь Подоляка на заяву голови дипломатії ЄС Жозепа Борреля про те, що «Україні без підтримки Заходу довелося б здатися протягом кількох днів». Це — маніпуляція.

Як зазначають фахівці проєкту StopFake, Михайло Подоляк не шантажував терактами Захід. В етері телеканалу «Рада» від 10 травня 2023 року він заявив, що Росія продовжує становити загрозу безпеці для всього демократичного світу. І в разі, якщо країни Європи перестануть постачати Україні зброю, це може призвести до подальшої агресії проти українців, масштабування війни в сусідні країни та збільшення кількості терактів у Європі.

Михайло Подоляк прокоментував слова Жозепа Борреля. Він зазначив, що «пан Боррель абсолютно щиро вірить у перемогу України та робить усе максимально ефективно». Він зазначив, що «просто не треба говорити, що Україна "може стати державою-маріонеткою", якщо Захід перестане допомагати». За словами Подоляка, це неможливо, адже за будь-якого сценарію, «буде знищено третину населення України», вчинено геноцид.

У такий спосіб агітпроп намагається підірвати авторитет України на міжнародній арені, а також залякати війною ввесь світ. Пропагандисти перекладають відповідальність за злочини Росії на жертву. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що у США заявили, нібито ЗСУ підірвуть Запорізьку АЕС під час контрнаступу.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись