Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Усі системи ППО встановили у Києві, тому інші міста України — незахищені

Анонімні телеграм-канали, що поширюють проросійську риторику, 17 травня повідомили, що в Одесі пролунало орієнтовно 10 вибухів, були «прильоти у військові об’єкти». За словами телеграм-анонімів, «росіяни зрозуміли, що в Одесі немає хорошого ППО, усе в Київ потягнули», і тому атакують саме це місто.

Проте такі висновки безпідставні. З 17 на 18 травня Росія запустила 30 крилатих ракет, з яких 29 було знищено силами ППО. Про це заявили Повітряні сили ЗС України. Також в ефірі телемарафону «Єдині новини» речник Повітряних сил Збройних сил України Юрій Ігнат розповів, що під час сьогоднішнього ракетного удару над Одещиною було збито 8 ракет. Це спростовує меседж про те, що все ППО встановили в Києві.

Юрій Ігнат зазначив: «Столицю атакують найчастіше, тому й це місто, очевидно, потребує більше захисту». Також додав про «східні та північні регіони — там теж дуже серйозний вектор роботи й там також працює протиповітряна оборона. Тому ми розподіляємо наші сили там, де це найбільш необхідно».

Поширюючи такий меседж, агітпроп намагається залякати українців, викликати недовіру до влади та розколоти суспільство. Мовляв, кількості ППО не вистачає для того, щоб закрити всю Україну, отже, українська влада визначає «більш та менш важливі» області.

Пропагандисти поширюють цей меседж уже не вперше. Раніше його просували в телеграм-каналах Миколаївщини, Одещини та Харківщини. У жовтні 2022 року «Детектор медіа» розповідав про меседж, що з Івано-Франківщини та Львівщини забрали ППО, а Київ та Дніпро «надміру» захищені, бо вони «більш стратегічно важливі» для влади.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись