Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк В офіційному твіттер-акаунті Міноборони України писали, що Зеленський — «голий клоун»

Проросійські користувачі соцмереж у фейсбуку і твіттері поширюють скриншот нібито з офіційного твіттер-акаунту Міністерства оборони України. У твіті, який буцімто опублікували 22 грудня 2018 року, до президентських виборів в Україні, Міноборони начебто називає Володимира Зеленського «голим клоуном» та «американською маріонеткою» і закликає не голосувати за «цей шмат лайна», адже він «знищить нашу країну за допомогою НАТО». Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери медіа Reuters. Цього допису не знайшли в пошуку у твіттері на верифікованому акаунті Міноборони України та в Google. Так само й пошук новин за ключовими словами англійською та українською мовами в Google не дав жодних результатів. Також фахівці Reuters не знайшли цього твіту в архівних версіях підтвердженого профілю Міноборони у твіттері.

Фактчекери з’ясували, що скриншот було відредаговано. Адже фотографії, опубліковані у твіттері, мають заокруглені краї. А на скриншоті вони квадратні.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати Міністерство оборони України, принизити Володимира Зеленського та показати, що його нібито не поважають навіть представники української влади. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Зеленський продав Україну західному фонду.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись