Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росіяни ширять документ нібито від імені українського командира з наказом «усувати фізично» порушників комендантської години в Херсоні

Цей «документ» поширили в соціальних мережах, зокрема в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У ньому йдеться, що командир 124 бригади територіальної оборони Збройних сил України Дмитро Іщенко «наказує організувати охорону та оборону високомобільного ракетного комплексу М142 HIMARS» у Херсоні, а також «усувати фізично» порушників комендантської години, які чинять опір або створюють загрозу безпеці особового складу патруля.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що наказ, який нібито видали 9 травня, і «документ» — несправжні. У ньому багато помилок в оформленні, русизмів («в тому числі») та пунктуаційних помилок, яких в офіційних документах не має бути.

Також на печатці військової частини А7053 зазначений неправильний код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) — 12375678. Аналітики StopFake зазначають, що суб’єкта з таким кодом немає в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Пресслужба 124 окремої бригади ТРО ЗСУ також спростувала цей «наказ». На сторінці у фейсбуці вони повідомили, що поширений пропагандистами «документ» є фейковим.

Поширюючи подібні документи, пропагандисти намагаються дискредитувати українську армію, зруйнувати довіру до неї та показати жорстокість і неадекватність керівництва військових частин. Також агітпроп уже не вперше намагається залякати українське суспільство. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що військовим у Миколаєві віддали наказ стріляти у дезертирів.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись