Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure Росіяни ширять документ нібито від імені українського командира з наказом «усувати фізично» порушників комендантської години в Херсоні

Цей «документ» поширили в соціальних мережах, зокрема в анонімних телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У ньому йдеться, що командир 124 бригади територіальної оборони Збройних сил України Дмитро Іщенко «наказує організувати охорону та оборону високомобільного ракетного комплексу М142 HIMARS» у Херсоні, а також «усувати фізично» порушників комендантської години, які чинять опір або створюють загрозу безпеці особового складу патруля.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake, які визначили, що наказ, який нібито видали 9 травня, і «документ» — несправжні. У ньому багато помилок в оформленні, русизмів («в тому числі») та пунктуаційних помилок, яких в офіційних документах не має бути.

Також на печатці військової частини А7053 зазначений неправильний код Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ) — 12375678. Аналітики StopFake зазначають, що суб’єкта з таким кодом немає в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Пресслужба 124 окремої бригади ТРО ЗСУ також спростувала цей «наказ». На сторінці у фейсбуці вони повідомили, що поширений пропагандистами «документ» є фейковим.

Поширюючи подібні документи, пропагандисти намагаються дискредитувати українську армію, зруйнувати довіру до неї та показати жорстокість і неадекватність керівництва військових частин. Також агітпроп уже не вперше намагається залякати українське суспільство. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що військовим у Миколаєві віддали наказ стріляти у дезертирів.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join