Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Для української влади є «більш та менш важливі» області

Такий меседж поширюють проросійські телеграм-канали спекулюючи на темі російських обстрілів та роботі систем ППО. 

Мовляв, напередодні з Івано-Франківщини та Львівщини забрали ППО та залишили ці області без належного захисту. Тепер ці системи «терміново» повертають. Натомість як ідеться у повідомленнях, Київ та Дніпро «надміру» захищені, бо вони «більш стратегічно важливі» для влади. Такі ж спекуляції раніше спостерігали в місцевих телеграм-каналах Миколаївщини, Одещини, Харківщини тощо. Пропагандисти навмисно поширюють повідомлення як «інсайди» чи «чутки» після обстрілів, маніпулюючи емоціями постраждалих та користуючись тим, що дислокацію та чисельність систем ППО не розголошують. У такий спосіб пропагандисти також просувають наратив щодо поділу українців за місцем проживання.

Насправді 10 жовтня Росія здійснила ракетні удари по всій території України. За офіційною інформацією, з 84 російських ракет, що були запущені проти України, 43 збиті. Також збили 13 з 24 російських безпілотників. Система ППО збивала цілі по всій території України. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись