Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Західні журналісти «спростували» повідомлення про катівню під Харковом

Про таке повідомляють проросійські телеграм-канали та ресурси з посиланням на статтю німецького видання BILD. Журналісти видання нібито викрили та спростували «фейк української пропаганди про “катівню” та “золоті зуби” в селі Піски-Радьківські Харківської області». Це — маніпуляція.

У матеріалах BILD немає спростування інформації щодо катівень для місцевих мешканців на території села Піски-Радьківські у Харківській області. Навпаки, стаття BILD це підтверджує. Як зазначає StopFake, питання виникли лише щодо контейнера з видаленими зубними протезами, фото якого, були опубліковані спільно з іншими доказами. У матеріалах зазначено, що місцевий стоматолог впізнав свою коробку з протезами. Але цей факт не заперечує правдивість інших знарядь для тортур, як і існування самих «катівень» на території села.

Журналісти BILD пишуть: «Одне можна стверджувати напевно: у селі — як і в багатьох інших окупованих Росією місцях — застосовувалися жорстокі тортури». Місцеві мешканці розповіли, що вони постійно чули крики про допомогу з різних будівель. У статті також наведені свідчення жертв російських катівень.

Російська пропаганда намагається виправдати злочини російської армії та навмисно маніпулює інформацією. На випередження подій вони стверджували, що українська влада готує до фейкової «Бучі-2» на харківському напрямку та переконували, що ексгумація тіл у місцях масових захоронень в Ізюмі — осквернення останків загиблих.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись