Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росія знайшла «докази» причетності України до «диверсії» на Кримському мосту (оновлено)

У соціальних мережах поширюють повідомлення, що нібито Росія встановила особу чоловіка, що вчинив «теракт» на Кримському мосту. Буцімто ним виявився українець. Про це нібито свідчить його паспорт. Світлину додають до повідомлень. Це фото — фейк.

Фото паспорта «терориста» насправді виявилося обробленою за допомогою фоторедакторів картинкою, що ілюструє зразок паспорта громадянина України (ID картку) у Вікіпедії. Автори фейку змінили лише ім’я, фото та стать, а всі решта «реквізитів документа» залишились такими ж як у Вікіпедії. Також за допомогою фоторедактора додали  нібито плями крові чи пошкодження «внаслідок теракту».  Таку ж картинку, використали й для фейкового акаунту в соціальній мережі Twitter.

Насправді для фейкового «паспорта» використали фото американського коміка та пранкера Сема Гайда (Sam Hyde). Аналогічне фото можна знайти на футболках, що продаються в онлайн-магазині. 

Доказів причетності України до вибуху на Кримському мосту немає. Українська влада також відкинула будь-які звинувачення щодо цього.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись