Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У США заявили, що ЗСУ підірвуть Запорізьку АЕС під час контрнаступу

Кремлівські пропагандистські медіа поширюють інформацію, посилаючись на американські дані, що українська армія нібито готується підірвати Запорізьку атомну електростанцію. Американські військові передали Україні датчики, які допомагають виявляти сплеск радіації, і на думку агітпропа, це підтверджує, що «американці побоюються вибуху Запорізької АЕС під час наступу ЗСУ». Це — фейк.

Як зазначають фактчекери проєкту StopFake, агітпроп використав статтю New York Times, вирвав із контексту інформацію та побудував на ній свій фейк. У виданні NYT немає інформації про «підрив Запорізької атомної станції», проте, дійсно, США передали Україні датчики. Група підтримки ядерних аварій (NEST), що працює при Національному управлінні ядерної безпеки Міністерства енергетики США, розгорнула в Україні датчики, що мають попередити про надзвичайну ситуацію або сповістити про радіаційну катастрофу. Це пов’язано з ядерним шантажем Росії.

Ба більше, це обладнання зможе розшифрувати так званий атомний підпис, що утворюється після вибуху. Якщо Росія захоче влаштувати провокацію, прикриваючись українським прапором, США зможуть її викрити.

У такий спосіб агітпроп намагається залякати ядерною зброєю не тільки українців, але й увесь світ. А також перекласти відповідальність за злочини Росії на жертву. Раніше «Детектор медіа» розповідав, як російська пропаганда використовує тактику залякування.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись