Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Британський аналітик порадив ЗСУ пропускати російські ракетні удари, щоб економити запаси ППО

Така інформація поширювалася в російських пропагандистських медіа, які посилаються на британського аналітика Майкла Кларка. В етері телеканалу Sky News він нібито порадив Збройним силам України пропускати ракетні удари Росії, щоб не витрачати дороговартісні засоби протиповітряної оборони. Агітпроп писав, що «Кларк також закликав військове керівництво України не використовувати американські зенітні комплекси проти недорогих дронів». Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake і Центр протидії дезінформації при РНБО України. Ефір Sky News називався «Ukraine war: Professor Michael Clarke explains why Ukraine may have to ‘start letting missiles through’» («Війна в Україні: експерт пояснив, чому Україна може "почати пропускати ракети"»), проте в самому виступі Майкл Кларк не робив подібних заяв щодо України. Натомість він сказав, що «українські сили протиповітряної оборони працюють досить добре». Він припустив, що Україна не використовуватиме дуже дорогі ракети Patriot проти російських дешевих безпілотників.

Також Майкла Кларк додав, що стратегія Росії полягає в тому, щоб спонукати Україну використовувати більше боєприпасів. «Вони знають, що українські боєприпаси більш обмежені, ніж російські, навіть незважаючи на дефіцит, який створили санкції», — додав Кларк.

У такий спосіб агітпроп намагається переконати в тому, що систем ППО в Україні недостатньо, щоб захистити українців, та посіяти паніку в суспільстві. Раніше «Детектор медіа» пояснював меседж, що українська ППО нібито небоєздатна.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись