Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Британці передбачають, що українську армію та НАТО буде розгромлено російськими танками «Армата»

Таке повідомлення поширилося в російських пропагандистських медіа та російському сегменті фейсбуку. Агітпроп цитує коментарі під публікацією британського медіа Daily Mail та пише, що «у НАТО піде кров із носа» і що «танки Challenger, подаровані Великою Британією, не йдуть ні в яке порівняння з могутніми "Арматами"». Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Російські пропагандистські медіа посилаються на скептичну статтю Daily Mail. У виданні іронічно зазначають, що танки «Армата» насамперед використовуються російською пропагандою, а не на полі бою. У статті пишуть, що Т-14 важчий і більший за інші танки, налічує всього кількадесят одиниць і командири навряд довіряться цій машині на полі бою. Поки танки «Армата» бачили здебільшого на військових парадах на Красній площі.

Щодо цитат коментаторів, на які посилається агітпроп, то вони не репрезентують думки всіх британців. Ба більше, велика кількість коментарів під публікацією Daily Mail є іронічною: люди пишуть про російську «диво-зброю», якої не існує. Для створення цієї маніпуляції російські медіа використали коментарі з вкладки «Коментарі з найгіршим рейтингом». На сайті можна зареєструватися під вигаданим ім’ям, а отже, встановити особу коментатора неможливо. А ще користувачі, що лишали коментарі, зареєстровані не тільки у Великій Британії, а й в інших країнах — Угорщині, США, Австралії тощо.

У такий спосіб пропагандисти намагаються переконати аудиторію в тому, що Україна втрачає підтримку Заходу і не зможе перемогти у війні з Росією та протистояти її «могутній» зброї. Раніше «Детектор медіа» розповідав про меседж, що Франція нібито визнала, що становище української армії невтішне і перемогти Росію їй не вдасться.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись