Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Франція визнала, що становище ЗСУ невтішне й перемогти Росію їм не вдасться

Російська пропаганда поширює інформацію, що у Франції визнали безперспективність намагань української армії перемогти російську, та пише про «невтішне становище» ЗСУ через великі втрати. Пропагандисти посилаються на статтю в економічному французькому виданні La Tribune. Але це — маніпуляція.

У статті, яка належить анонімній групі аналітиків під назвою Mars, немає тверджень про «невтішне становище ЗСУ». На це звернули увагу фактчекери з видання Insider. У статті йдеться про те, чи  може Україна перемогти на полі боя Росію, звільнивши лише військовим шляхом всю територію України до кордонів 1991 року. Автори  французького видання переконані, що ні, адже слід «реалістично» поглянути на цю війну, запропонувавши не лише Україні, а й Росії гарантії безпеки. Україні пропонується «гарантувати вступ в НАТО», але при цьому відмовитися від територій, які будуть «демілітаризованою зоною під контролем ООН», — йдеться про Донецьку, Луганську області, Крим та частини Запорізької та Херсонської областей. Надалі, пишуть автори, потрібно буде провести референдум про самовизначення цих областей і вони стануть «самостійними», «буферною зоною між НАТО і Росією».

Нещодавно «гарантії безпеки для Росії» також пропонував президент Франції Емануель Макрон. В ЄС та США також є частина політичних сил, які намагаються просунути ідею «розуміння інтересів Росії» та «гарантій безпеки» для країни-агресора,  на яку ніхто не нападав.  Це подається як «реальна політика» на противагу «ідеальним уявленням», які  не можуть бути втіленні в життя. Такі ж «реальні політики» вважали, що Росія захопить Україну за три доби. Анонімна французька аналітична група так само пише про «ідеальний світ, в якому Росія повинна вивести війська з українських територій» - і «реальність, в яких російська армія не може програти війну, з оглядом на ядерні сили стримування».

Такі статті та заяви російська пропаганда використовує, аби переконати аудиторію в тому, що Україні не виграти війну та вона втрачає підтримку на Заході. Хоча реальність така, що ніщо з планів Росії із захоплення України не здійснилося, і саме Росія раз за разом програє ЗСУ, а Україну підтримує більшість країн Європи, США та їхні партнери у світі.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись