Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський знищив на війні 50 тисяч військовослужбовиць

Про це сказав колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров, який утік з України під час Революції Гідності спільно з тодішнім президентом Віктором Януковичем.

Наразі Азаров перебуває в Росії та регулярно виступає експертом з українського питання. В одному з останніх його звернень він запевняє, що нібито в Україні під час війни було знищено 50 тисяч жінок, які служили в Збройних силах. І це сталося з вини Володимира Зеленського. Його слова поширили проросійські телеграм-канали та решта російських ресурсів.

На основі статті в АР про жінок, які добровільно пішли служити в українську армію, Азаров підрахував, що з 57 тисяч на сьогодні залишилося лише 6 тисяч. «Куди поділися понад 50 тисяч жінок?», — риторично запитує Азаров.

Насправді журналісти АР розповіли, як волонтери допомагають військовослужбовицям різним спорядженням. Вони наводять інформацію, що в армії служить 57 тисяч жінок, «не менше 6 000 українських жінок перебувають на лінії фронту або поблизу неї в таких ролях, як фельдшерки та розвідниці, а також снайперки та артилеристки». На основі цієї цитати Азаров робить висновок, що якщо 6 тисяч українок перебувають на фронті, то решта 51 тисяча «загинула, отримала поранення або потрапила в полон». Але це не так.

Міністр оборони Олексій Резніков у листопаді цього року назвав такі дані: «У лавах Збройних сил зараз служать 59 786 жінок. Водночас 18 тисяч жінок є цивільними працівницями у ЗСУ. 41 тисяча жінок обіймають саме військові посади і 5 тисяч перебувають безпосередньо на передовій».

Резніков уточнив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на війні з російськими окупантами загинула 101 військовослужбовиця, ще 50 захисниць вважаються зниклими безвісти, а 100 отримали поранення.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись