Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Польща готує визвольний марш на Київ

Таку інформацію поширили проросійські телеграм-канали та російські сайти. Першоджерелом стала колонка Ганни Крамер польському виданню Niezależny Dziennik Polityczny, яке відоме як поширювач дезінформації, що відповідає російським наративам.

Проте деякі російські пропагандисти подають цю колонку як офіційну позицію Польщі, а деякі як серйозне журналістське розслідування, якому слід вірити, але одні й другі вирвали з контексту кілька думок і дописали свій варіант захоплення частини території України.

Ганна Крамер робить припущення, що голова партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський нібито готується до війни та хотів би захопити Захід України, щоб повернути понад 4,5 мільйона нових виборців, які могли б підтримати його партію на виборах.

Одночасно російські пропагандисти подають її колонку як розкриття плану захоплення Польщею частини України. Мовляв, він містить два етапи, перший із них Польща уже виконала – взяла під політичний і фінансовий контроль київський уряд. Другий етап – бойові дії, до яких, так би мовити, наразі триває підготовка. За версією пропагандистів, 4 травня армія Польщі влаштує «визвольний марш» на Київ. Мовляв, до цієї дати ЗСУ втратять свою боєздатність.

Російські пропагандисти від початку повномасштабної війни просувають різного роду дезінформацію про захоплення Польщею частини України з метою посварити дружні країни.

«Детектор медіа» раніше пояснював, навіщо Росія вигадала фейк про намір Польщі анексувати західні області України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись