Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Що писали анонімні телеграм-канали про візит Зеленського у США

На тлі новин про візит українського президента Володимира Зеленського до США в інформаційному полі, зокрема, в анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську позицію, виникло чимало дезінформаційних меседжів, за допомогою яких Росія просуває на аудиторію свій порядок денний. Аналітикині й аналітики «Детектора медіа» виокремили найпоширеніші з них.

1.     Зеленський не досягнув мети візиту в США

Автори повідомлень стверджували, що Зеленський не досягнув мети візиту до Вашингтона. Мовляв, він їздив до США, щоб отримати потужнішу зброю і посилити наступальні дії на фронті. Проте на думку телеграм-анонімів,  ознак того, що Зеленському вдалося переконати Байдена надати Україні таку зброю, немає. Доказів своїм твердженням автори телеграм-каналів не надають, як і не пояснюють, на яких підставах роблять такі висновки.

2.     Зеленський думає про дипломатію і готується до перемовин з Путіним

Автори дописів з таким меседжем стверджують, що оскільки «не було ознак», що йому вдалося «випросити» в США високоточну зброю, яка допоможе продовжити контрнаступ, український президент готовий на дипломатичні кроки. Зокрема, на перемовини з Росією. Автори-аноніми додають, що влада США ніби чекала від Зеленського відповіді на питання в якій позиції зараз перебуває Україна, щоб пришвидшити процес мирних переговорів. У деяких дописах стверджується, що президент США Джо Байден своєю промовою нібито схиляв Зеленського до перемовин. Однак насправді публічно Байден не озвучував тезу, що Україна повинна сісти за стіл переговорів і погодитися на умови Кремля. Навпаки — він укотре висловив підтримку Україні в її боротьбі, й сказав, що переконаний в тому, що Путін програє війну.

3.     Мета Зеленського в США — вибити найбільше грошей

Також в анонімних телеграм-каналах ширили тезу, що Зеленський їде в США виключно для того, щоб «вибити» ще більше грошей, однак це, на думку анонімних авторів, буде зробити не так просто, адже американські конгресмени ставляться до Зеленського вороже. Мовляв, конгресмени примусять Зеленського відповідати на незручні питання щодо тієї допомоги, яку Україна вже отримала й жодного «солодкого приймання» для українського президента не буде. Поширюючи такі тези, пропагандисти хочуть створити видимість того, що найближчим часом Україна залишиться без підтримки. Мовляв, у США вже Зеленського не охоче приймають і ставлять незручні запитання. Щоб ще більше розхитати ситуацію й посіяти в суспільстві відчуття зневіри, у таких повідомленнях додають, що без грошей Вашингтона на Україну чекає цілковитий хаос.   

4.     Поїздку Зеленського до США пролобіювало «збройне лобі»

Така теза з’явилася також в анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику. Мовляв, ініціатором та спонсором поїздки Зеленського до США стало так зване «збройне лобі». Так у проросійських телеграм-каналах називають людей, які нібито заробляють мільярди на постачанні західної зброї в Україну. Натомість Україну в таких повідомленнях називають лише інструментом для «збройного лобі», мета якого, на думку авторів повідомлень, піарити своє озброєння для просування на світовий ринок. Поширюючи такі меседжі російська пропаганда намагається нівелювати ту підтримку, як збройну, так і фінансову, яку Україна отримує від західних партнерів. Мовляв, насправді тим, що США надає Україні зброю, вона не підтримує українців, а лише продовжує війну й просуває свою зброю на ринок, намагаючись витіснити з нього Китай.

5.     Зеленський навмисно вилетів з країни, щоб здавання Бахмута «повісити» на Залужного

Анонімні телеграм-канали поширюють тезу, що під час візиту президента Зеленського до США в Україні «здадуть» Бахмут. Мовляв, в Офісі президента навмисно підлаштували все так, щоб після повернення Зеленський міг звинуватити у недбалості й здаванні важливого міста генерала Залужного. У повідомленнях також додають, що через те, що президент залишив країну, в Бахмуті почнеться ще більше пекло. Насправді пропагандисти вже не вперше роздмухують конфлікт між Зеленським та Залужним і запевняють, що український президент не задоволений роботою головнокомандувача Збройних Сил, тож і чинить різні провокації, щоб «було за що зачепитися» й звільнити його з посади. Однак жодних фактів, які б підтверджували цю тезу, в дописах у телеграм-каналах не надають. Також стверджуючи, що пекло в Бахмуті розпочнеться через від’їзд Зеленського з країни, автори дописів перекладають відповідальність за те, що коїться в місті, з російської армії на українського президента. Адже саме Росія напала на Україну й саме через дії ворожої армії ситуація в окремих українських містах і селах стає пекельною.

6.     Зеленського навмисно покликали в Білий дім, щоб «промацати» ґрунт і зрозуміти, як його можна надурити

Ще одна теза проросійських анонімних телеграм-каналів. Мовляв, у Білому домі вирішили покликати Зеленського, щоб уточнити драфти й зрозуміти, де вони можуть «нахилити» Україну. У повідомленнях додають, що у Байдена та Зеленського нібито є розбіжності в баченні того, як має розв’язатися війна в Україні. Буцімто Байден турбується, щоб все не зайшло «надто далеко». Й, мовляв, Байден постійно натякає Зеленському на мирне врегулювання й запитує його, який це повинно мати вигляд. Поширюючи такі меседжі, пропагандисти прагнуть застовпити думку, що очільники країн Заходу воліють більше не підтримувати Україну в її боротьбі, а вбачають єдиний шлях завершення війни — мирні перемовини, адже бояться ескалації проблем з Росією. Проте причин вважати, що США чи будь-яка інша країна найближчим часом перестане підтримувати Україну, якщо Зеленський не сяде за стіл перемовин, немає. Очільники держав не робили публічних заяв такого змісту.

7.     Приїзд Зеленського в США — відвернення уваги

У повідомленнях телеграм-каналів, які транслюють російську риторику, також йшлося, що приїзд Зеленського був вигідний для американських демократів. Ще й надто, приїзд, на думку анонімних авторів, організувало «збройне лобі», Адміністрація Байдена нібито намагалася змістити якісь внутрішні акценти з проблем всередині країни на проблеми глобальні. Тобто в таких меседжах Україну вкотре виставляють лише інструментом для США задля досягнення своїх цілей. Також у таких повідомленнях не згадують, що приїзд Зеленського до США насамперед вигідний Україні, щоб формувати домовленості, згідно з якими Україна й далі зможе отримувати допомогу від США на боротьбу з агресором. Такі повідомлення вигідні Росії та її прихильникам, адже завдяки їм формується думка, що США грають у свою гру, лише удаючи, що допомагають Україні.

Нагадаємо, раніше в телеграм-каналах ширили меседж, що поїздка Зеленського до Бахмута — це постановка напередодні відрядження до США. Мовляв, він навмисно хотів продемонструвати, що нібито їде в місто, яке постійно обстрілюють, що через день в Конгресі мати вигляд героя.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись