Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Німеччина та Польща продовжують замовляти нафту у Росії після запровадження ембарго

Про це в інтерв'ю телеканалу «Росія-24» сказав керівник російської «Транснафти» Микола Токарєв. Його коментар поширили інші російські ресурси та пропагандисти у соціальних мережах.

За його словами, після запровадження ембарго на постачання російської нафти до країн ЄС «Транснафта» отримала заявки від Польщі та Німеччини на наступний рік.

Шостий пакет санкцій ЄС передбачає припинення закупівель російської нафти, але робить виняток для постачання нафтопроводом «Дружба».

У Берліні заперечили заяву керівника «Транснафти» про те, що Німеччина фактично порушує ембарго ЄС. Прессекретарка міністерства економіки та захисту клімату Німеччини Сюзанне Унгард заявила Deutsche Welle, що у новому році не закуповуватимуть російську нафту. Німецькі заводи, які раніше працювали на російській нафті, переходять на казахстанську сировину. Частина постачань піде нафтопроводом «Дружба» через території Росії, Білорусі та Польщі, і саме для казахстанської нафти завод зарезервував потужності нафтопроводу.

Польська нафтова компанія Orlen оголосила, що не продовжуватиме контракт на постачання російської нафти, який закінчується у січні 2023 року, а укладений до грудня 2024 року контракт розірве. За твердженням речниці Orlen Едіти Олькович, компанія готова до повного припинення постачання з Росії. Вже зараз 70% нафти, що надходить на її заводи у Польщі, Литві та Чехії, не є російського походження, хоча ще 2015 року вони працювали практично повністю на російській сировині. Зараз Orlen закуповує нафту у Саудівській Аравії, Нігерії, Анголі та Норвегії.

Мета такого фейку – показати, що санкції щодо припинення закупівель російської нафти формальні, а російська нафта незамінна. Російські пропагандисти в такий спосіб замовчують, що ембарго на російську нафту та цінове обмеження у $60 за барель, яке почало діяти з 5 грудня, уже принесло для Росії погані новини та показало позитивні результати для України та світової економіки.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись