Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Зеленський знищив на війні 50 тисяч військовослужбовиць

Про це сказав колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров, який утік з України під час Революції Гідності спільно з тодішнім президентом Віктором Януковичем.

Наразі Азаров перебуває в Росії та регулярно виступає експертом з українського питання. В одному з останніх його звернень він запевняє, що нібито в Україні під час війни було знищено 50 тисяч жінок, які служили в Збройних силах. І це сталося з вини Володимира Зеленського. Його слова поширили проросійські телеграм-канали та решта російських ресурсів.

На основі статті в АР про жінок, які добровільно пішли служити в українську армію, Азаров підрахував, що з 57 тисяч на сьогодні залишилося лише 6 тисяч. «Куди поділися понад 50 тисяч жінок?», — риторично запитує Азаров.

Насправді журналісти АР розповіли, як волонтери допомагають військовослужбовицям різним спорядженням. Вони наводять інформацію, що в армії служить 57 тисяч жінок, «не менше 6 000 українських жінок перебувають на лінії фронту або поблизу неї в таких ролях, як фельдшерки та розвідниці, а також снайперки та артилеристки». На основі цієї цитати Азаров робить висновок, що якщо 6 тисяч українок перебувають на фронті, то решта 51 тисяча «загинула, отримала поранення або потрапила в полон». Але це не так.

Міністр оборони Олексій Резніков у листопаді цього року назвав такі дані: «У лавах Збройних сил зараз служать 59 786 жінок. Водночас 18 тисяч жінок є цивільними працівницями у ЗСУ. 41 тисяча жінок обіймають саме військові посади і 5 тисяч перебувають безпосередньо на передовій».

Резніков уточнив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на війні з російськими окупантами загинула 101 військовослужбовиця, ще 50 захисниць вважаються зниклими безвісти, а 100 отримали поранення.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join