Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття У 2022 році Росія витратила 1,9 мільярда доларів на пропаганду, сума перевищила виділений бюджет на чверть

Аналітики проєкту Debunk проаналізували численні статті та документи й виявили, що попри повномасштабну війну, яку розпочала Росія на території України, у 2022 році Кремль витратив на пропаганду 1,9 мільярда доларів (приблизно 143 млрд рублів), хоча в бюджеті було закладено менше — 1,5 млрд доларів (115 млрд рублів). Через це можна зробити висновок, що зростання фінансування державних медіа відбувається паралельно зі збільшенням витрат на армію.

За даними аналітиків, у 2023 році на роботу державних медіа в Росії та за її межами вже виділили 1,6 мільярда доларів. Більше половини річного фінансування (понад 51%) отримують три агентства: ВГТРК, RT (Russia Today) та «Россия сегодня».

Як зазначають аналітики, у першому кварталі 2022 року, коли Росія почала в Україні повномасштабну війну, державні витрати на медіа збільшилися втричі порівняно з аналогічним періодом 2021 року. А вже в середині 2022-го влада не оприлюднювала бюджетні видатки та публікації про витрати. Пояснювали це санкційним тиском. Проте інформація про витрати доступна на російському сайті Економічної групи.

Міністерство фінансів Росії надає дані, згідно з якими у 2023 році фінансування російських медіа збільшилося на понад 4 млрд рублів, сягнувши 119,2 млрд рублів (1,6 млрд доларів).

Прогноз на наступні два роки такий: фінансування медіа скоротиться. У 2024-му становитиме 108,1 млрд рублів, а в 2025-му — 108,5 млрд рублів. Проте ці цифри занижені. Судячи з тенденції останніх років, аналітики Debunk вважають, що обсяги фінансування інформаційних агентств будуть набагато більшими, ніж записано в проєкті. Тим паче за останні кілька років з бюджету виділяли більше, аби поширювати кремлівські наративи та підготувати ґрунт для вторгнення.

Влада Росії виділяє мільярди доларів на просування кремлівських наративів як усередині країни, так і за кордоном. Аналітики проєкту Debunk проаналізували лише найбільші російські пропагандистські медіа. Насправді ж суми, які російська влада витрачає на пропаганду, набагато більші, якщо врахувати всі канали її поширення, як-от соціальні мережі тощо.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись