Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Disclosure У 2022 році Росія витратила 1,9 мільярда доларів на пропаганду, сума перевищила виділений бюджет на чверть

Аналітики проєкту Debunk проаналізували численні статті та документи й виявили, що попри повномасштабну війну, яку розпочала Росія на території України, у 2022 році Кремль витратив на пропаганду 1,9 мільярда доларів (приблизно 143 млрд рублів), хоча в бюджеті було закладено менше — 1,5 млрд доларів (115 млрд рублів). Через це можна зробити висновок, що зростання фінансування державних медіа відбувається паралельно зі збільшенням витрат на армію.

За даними аналітиків, у 2023 році на роботу державних медіа в Росії та за її межами вже виділили 1,6 мільярда доларів. Більше половини річного фінансування (понад 51%) отримують три агентства: ВГТРК, RT (Russia Today) та «Россия сегодня».

Як зазначають аналітики, у першому кварталі 2022 року, коли Росія почала в Україні повномасштабну війну, державні витрати на медіа збільшилися втричі порівняно з аналогічним періодом 2021 року. А вже в середині 2022-го влада не оприлюднювала бюджетні видатки та публікації про витрати. Пояснювали це санкційним тиском. Проте інформація про витрати доступна на російському сайті Економічної групи.

Міністерство фінансів Росії надає дані, згідно з якими у 2023 році фінансування російських медіа збільшилося на понад 4 млрд рублів, сягнувши 119,2 млрд рублів (1,6 млрд доларів).

Прогноз на наступні два роки такий: фінансування медіа скоротиться. У 2024-му становитиме 108,1 млрд рублів, а в 2025-му — 108,5 млрд рублів. Проте ці цифри занижені. Судячи з тенденції останніх років, аналітики Debunk вважають, що обсяги фінансування інформаційних агентств будуть набагато більшими, ніж записано в проєкті. Тим паче за останні кілька років з бюджету виділяли більше, аби поширювати кремлівські наративи та підготувати ґрунт для вторгнення.

Влада Росії виділяє мільярди доларів на просування кремлівських наративів як усередині країни, так і за кордоном. Аналітики проєкту Debunk проаналізували лише найбільші російські пропагандистські медіа. Насправді ж суми, які російська влада витрачає на пропаганду, набагато більші, якщо врахувати всі канали її поширення, як-от соціальні мережі тощо.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join