Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Конспірологічні теорії Як конспірологи пояснюють події в Україні та світі: «Світова єврейська змова»

У попередньому тексті рубрики ми пояснювали теорію «нового світового порядку». Однією з її підтечій є теорія «світової єврейської змови». Фахівці з досліджень теорій змов називають її найпоширенішою конспірологічною теорією двадцятого століття. Крім того, вона була однією з головних складових ідеологічної основи геноциду євреїв, який нацисти провадили під час Другої світової війни.  

Теорія має низку інтерпретацій. До них входять заперечення Голокосту, «теорія геноциду білошкірих», «теорія культурного марксизму» і «теорія жидомасонізму». Однак їх обʼєднує одне: на думку конспірологів, світом керує група євреїв, яка готова захопити його у будь-який момент у найжорстокіший спосіб. 

Росія у своїй пропаганді також звертається до цієї теорії. Наприклад, стверджує, що президент України Володимир Зеленський є одним із членів, якщо не ватажків «світової єврейської змови», оскільки має єврейське коріння. Зокрема, в анонімних телеграм-каналах, що поширюють проросійську риторику, можна побачити дописи, що Володимир Зеленський не піклується про Україну, а лише використовує її як анклав Ізраїлю разом із євреями, яких він «привів» до українських політичних інституцій. Також із цією теорією змови повʼязаний меседж, що Зеленський — «нацист», оскільки, згідно з «теорією геноциду білошкірих», ціллю «світових єврейських еліт» є повне знищення білошкірого населення Землі. 

Пропагандисти використовують її у своїй риториці, щоб викликати серед людей недовіру до обраної влади. Фактично, у такий спосіб вони хочуть особисто дискредитувати Президента України та перекласти відповідальність за злочини росіян на Україну. Мовляв, Росія тут ні до чого, всіма нами керують євреї, а Зеленський уже давно розпродав їм усю країну. Використання подібної риторики в контексті війни проти України також є небезпечним і через те, що посилює антисемітські стереотипи, що не мають жодного підтвердження, фактично принижуючи цілу націю лише за ознакою її походження. 

Нагадаємо, теорія змови (конспірологічна теорія) — це спроба пояснення подій або ситуацій за допомогою змови, що нібито створена впливовою політичною або фінансовою групою, навіть коли є офіційна та підтверджена версія подій. Термін має негативне значення, а явище конспірологічних теорій набуло більшої ваги, особливо в контексті війни Росії проти України.

З початку повномасштабного вторгнення пропагандисти почали пояснювати все більше речей, використовуючи теорії змови. Як наслідок, навіть найрозумніші люди можуть піддатись сумнівам, які викликають конспірологічні теорії в теперішньому бурхливому світі. Саме тому в цій новій рубриці «Детектор медіа» коротко пояснюватиме історію та суть окремих теорій змови, розповідатиме, у який спосіб та з якою метою їх використовує російський агітпроп.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись