Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Український генерал заявив, що професійну армію України вже вибили

Така інформація поширювалася в російських пропагандистських медіа, які посилаються на начальника Харківського військового гарнізону Сергія Мельника. Він нібито вважає, що в України «ніколи не буде достатньо людей та техніки для перемоги над Росією». Також агітпроп заявив, що «боєздатна частина ЗСУ знищена, а професійні військові вибули зі строю». Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Російські пропагандистські медіа використали інтерв’ю генерала Сергія Мельника для іспанського видання El País. Мельник розповів про захист Харкова у 2022 році та про майбутній контрнаступ ЗСУ у 2023-му. Генерал зазначив, що Україні потрібна не тільки велика кількість техніки та боєприпасів, але й військових, аби можна було частіше проводити ротації. Саме цей вислів і вирвав із контексту російський агітпроп та створив маніпуляцію про те, що українську армію «вже вибили».

Після того, як російські пропагандистські медіа почали поширювати цю маніпуляцію, Сергій Мельник пояснив свої слова. Він зазначив, що хоч бійці тримаються героїчно, проте вони виснажуються, дехто отримує поранення, а хтось помирає. Також він наголосив на тому, що Україні вистачає ресурсів для контрнаступу, проте найголовніше — отримати достатню кількість зброї, щоби зберегти життя бійців.

Агітпроп не вперше хоче підірвати репутацію українського військового керівництва і спричинити зневіру серед українського суспільства, маніпулюючи темою контрнаступу. Мовляв, навіть військові керівники не вірять у перемогу України над Росією. Раніше «Детектор медіа» розповідав про маніпуляцію, що якщо українські військові провалять контрнаступ, Захід нібито припинить підтримку України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись