Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський на боці Росії, бо носить взуття з літерою «Z»

У литовському сегменті фейсбуку поширилась інформація про те, що Володимир Зеленський носить взуття з буквою Z — символом російського вторгнення. Як доказ додали обрізане відео з інтерв’ю президента України німецькому телеканалу ZDF, де чітко видно цю букву на його взутті. Також за кадром лається чоловік та нібито запитує про взуття. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу журналісти медіа 15min. Звук, накладений на відео, з мему і не стосується взуття Зеленського. Щодо самого взуття — президент України носить кросівки New Balance, і на них вишита буква N — логотип бренду. На відео президент України схрестив ноги та носком кросівка сперся на підлогу, саме тому буква N стала схожою на Z.

Агітпроп систематично намагається дискредитувати президента України, переконати українців у його нещирості та нав’язати думку, що він підтримує Росію і сам не вірить у перемогу ЗСУ. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейки про те, що Зеленський нібито має російський паспорт, українці буцімто протестують проти нього, а він сам начебто мріє об’єднати частину територій України з Польщею.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись