Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Зеленський затвердив указ про виплати: по «6600 грн для українців до 2008 року народження»

У телеграм-каналах українського сегменту поширюють інформацію про те, що «годину тому Зеленський затвердив указ на поновлення виплат українцям». Нібито всі українці, які народилися до 2008 року, можуть отримати 6600 гривень одним платежем від усіх міжнародних організацій. Для того, щоб отримати виплати, потрібно начебто зареєструватися у своєму регіоні — обрати область, у якій людина проживає, та перейти за лінком. Також у дописі є відео, в якому буцімто йдеться про оформлення допомоги від міжнародних організацій. Це — фейк.

Як зазначають журналісти проєкту «Без Брехні», відео, на яке посилаються автори телеграм-каналів, вирване з контексту і не пояснює суті допису. Також на сайті Офісу президента немає згадки про указ Зеленського — ба більше, такого документа не може існувати, тому що президент України не має повноважень призначати виплати від міжнародних організацій. Ще один важливий момент: в Україні укази глава держави не «затверджує», а «підписує»; у подібних дописах завжди вказується дата «затвердження» указу, проте тут її немає. Виникають питання, чому виплати передбачені українцям саме до 2008 року народження, адже це все доросле населення України. Переходячи за лінками в дописі, людина потрапляє на сторінки каналів з назвами «Доброго вечора, ми з Житомира, Рівного, Дніпра…».

Паразитуючи на темі допомоги, недобросовісні адміністратори телеграм-каналів намагаються привернути увагу нових підписників. Інформація щодо державних виплат і порядку їх отримання міститься виключно на офіційних сайтах держустанов. Раніше «Детектор медіа» писав про те, як українські телеграм-канали спекулюють на темі повітряної тривоги.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись