Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Спікерка парламенту Литви обурена тим, що Бог допомагає Росії

У російських пропагандистських медіа та російському сегменті фейсбуку, а також грузинською та норвезькою мовами поширюється інформація про те, що спікерка Сейму Литовської Республіки Вікторія Чміліте-Нільсен нібито обурилась «Божою допомогою в досягненні Росією своїх цілей». Зазначають, що спікерка так висловилася під час візиту Патріарха Константинопольського Варфоломія І до Вільнюса. Це — маніпуляція.

На кейс звернули увагу журналісти медіа 15min. Агітпроп використав маніпулятивні заголовки, а в тексті навів цитату без посилання на першоджерело. 22 березня під час зустрічі з Варфоломієм І лідерка парламенту справді говорила про Бога, але трохи інші слова: «У Вільнюсі слово Боже поширювалося любов’ю, а не мечем. Тому ми, жителі Вільнюса і нащадки Великого князівства Литовського, вважаємо абсолютно неприйнятним, що імперіалістичні цілі кремлівського режиму маскуються під Божу волю». Тобто Чміліте-Нільсен мала на увазі, що політика Кремля прикривається Богом, але вона не сердилася, що він допомагає Росії.

У такий спосіб російська пропаганда намагається створити релігійний конфлікт, дискредитувати Православну церкву та представників влади Литви. Раніше «Детектор медіа» пояснював меседж, у якому йшлося про те, що українці паплюжать православ’я, бо відділилися від Московського патріархату.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись