Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українське борошно — отруйне: воно містить комах та пестициди

У чеському сегменті фейсбуку та на сайтах, що поширюють дезінформацію, з’явилося повідомлення, що на полицях мережі супермаркетів Kaufland у Чехії продається борошно VitaFlora з небезпечними пестицидами з України. У соцмережах натякають, що воно містить комах, а також згадують про небезпечну плісняву. Тобто нібито українське борошно отруйне і його не можна вживати людям. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фахівці Manipulátoři.cz. Насправді для виготовлення борошна VitaFlora використовують словацьке зерно. На сторінці Kaufland у фейсбуку пізніше з’явився пост, у якому йшлося, що Mlýn Kolárovo справді підтвердив 100% словацьке походження сировини для борошна VitaFlora і надіслав протокол з результатами лабораторних досліджень. У дописі додали, що керівництво супермаркету вирішило вилучити борошно VitaFlora з продажу в якості запобіжного заходу. 

Це вже не перший російський вкид щодо українського зерна. Поширюючи таку дезінформацію, Росія намагається завдати удару по українській економіці. Влітку 2022 року, в умовах повномасштабної війни, Росія заблокувала й продовжує блокувати чорноморські судноплавні шляхи до Азії та Африки, тому більшу частину українського зерна імпортували до Чехії та Словаччини. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись