Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українське зерно знищує Євросоюз

Пропагандисти поширюють меседж, нібито українське зерно «зламало» Європейський Союз і структуру розподілу праці в ньому. Вони додають, що Європейська Комісія загрузла у перемовинах та лобіює позицію багатих країн Західної Європи. 

На цей меседж звернули увагу в проєкті EUvsDisinfo. Фахівці проєкту стверджують, що насправді ЄС працює спільно з Україною над вирішенням цієї ситуації. У варіантах розвʼязання намагаються врахувати як потреби України, так і потребу ЄС експортувати зерно власних країн-членкинь. Експорт з ЄС грає важливу роль у втриманні цін на харчові продукти на нижчому рівні. Після консультацій із Єврокомісією, 21 квітня Румунія та Польща зняли заборону на імпорт українських зернових. Аналітики проєкту наголошують, що ЄС вживає різних заходів для експорту українського зерна, зокрема через «коридори солідарності» та Чорноморську зернову ініціативу. 

Цей меседж є частиною масштабної інформаційної кампанії росіян проти ЄС. У її рамках пропагандисти поширюють меседжі, згідно з якими ЄС «розвалюється» на очах. У такий спосіб вони хочуть перекласти відповідальність за агресію та її наслідки з агресора на жертву і тих, хто їй допомагає. Фахівці проєкту наголошують, що саме Росія є винною у «харчовій кризі», яка склалася через логістичні проблеми, спричинені війною проти України. Крім того, саме Росія хоче знищити український агроринок, завдаючи аграріям мільярдних збитків. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись