Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Нацисти спалили людей живцем в Одесі у 2014 році

Пропагандисти поширюють меседж, нібито 2 травня 2014 року «нацистські угруповання» організували «жорстоке спалення» протестувальників у Будинку профспілок в Одесі та в такий спосіб убили 48 осіб. 

На нього звернули увагу в проєкті EUvsDisinfo. Фахівці проєкту стверджують, що судовий процес, який чітко визначав би відповідальних за події 2 травня 2014 року в Одесі, ще не відбувся. На цей момент відомо про 5 судових справ і 3 відкритих розслідування, повʼязаних із подіями. Крім того, справжню хронологію подій можна простежити за репортажами The Guardian та DW. Аналітики проєкту також рекомендують переглянути документальний фільм «2 травня. Без міфів» для кращого розуміння подій, що тоді сталися в Одесі.

Вони наголошують, що цей меседж не є новим і часто повторюється на річницю трагедії. У такий спосіб пропагандисти хочуть створити стереотип про «українців-нацистів» та виправдати злочини Росії, перекладаючи відповідальність з агресора на жертву агресії. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись