Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Журнал The New European опублікував карикатуру з висміюванням Зеленського на своїй обкладинці

Пропагандисти поширюють фото, згідно з яким британський журнал The New European нібито опублікував на обкладинці одного зі своїх номерів карикатуру, на якій президент України Володимир Зеленський сидить на колінах Далай-Лами, що висунув язика. Зеленський ніби каже «Я посмокчу його, якщо ви мені заплатите!», що є пародією на ситуацію із Далай-Ламою та хлопчиком, якому він пропонував «посмоктати язика». На малюнку премʼєр Британії Ріші Сунак злісно дивиться на двох інших героїв, а вгорі малюнка міститься заголовок: «Скільки Британія хоче заплатити, щоб вирішити українську кризу?». Це — фейк. 

На нього звернули увагу в багатьох фактчекінгових проєктах, зокрема у Mythdetector. Фахівці проєкту зʼясували, що обкладинка — несправжня. На справжній обкладинці номеру №337, який указаний на підробці, зображене фото нинішнього прем'єр-міністра Великої Британії із заголовком: «Війна Ріші Сунака з елітами». Крім того, видання у своєму твіттері опублікувало фото з роздрукованого випуску журналу, на якому у рамках рубрики «Брехня тижня» зображена згадана карикатура. 

Публікуючи несправжні обкладинки закордонних видань, пропагандисти хочуть показати, що на Заході нібито розуміють та підтримують дії Росії, а Україна буцімто всіх уже втомила. «Детектор медіа» вже розвінчував подібні дописи, зокрема, «обкладинки» Charlie Hebdo

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись